fadeInDown

Григор Григоров

Винарска изба Варна

Винарска изба Варна е част от семейния бизнес на г-н Григор Григоров и е съвместен проект с г-н Цанко Станчев, технолог и енолог с дългогодишна практика. Избата е построена през 2007 г. Името Варна провокира с идеята за възраждане на забравените винарски традиции в региона. Избата се намира на 20 км североизточно от Варна между туристическите комплекси Златни пясъци и Албена. Тя е част от комплекс за винен туризъм с мотел и ресторант, които ще бъдат открити през 2015 г. Избата преработва 300 000 кг грозде годишно от лозята на собственика. Оборудвана е със съвременни съоръжения за производство на висококачествени вина. Технологиите са съобразени с най-новите световни тенденции с акцент върху ръчните операции и манипулации. В процеса на преработка гроздето и виното се обработват внимателно и щадящо, така потенциалът на плода изцяло се пренася във виното. За пръв път в страната се използва максимално процеса на гравитация за транспортиране на гроздето и виното. Този принцип допълва щадящите ръчни операции за получаване на уникални вина. Всички помещения са климатизирани, а през целия технологичен процес се извършва постоянен контрол на температурата. Избата е оборудвана само с неръждаеми съдове и малки френски лагерни бъчви. 60% от произведеното вино са бели сортове вина /Шардоне, Совиньон блан, Траминер, Немски ризлинг, Варненски мискет, Пино гри/, 25 % розе и 15 % червени купажни вина от сортовете Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира и Санджовезе. 98 % от произведеното вино се продава на вътрешния пазар като 80 % от вината в Североизточна България, а останалите 20% в други части на страната.

За повече информация посетете сайта ни: www.varnawinery.eu