Сем. Мачуганови и фирма "АЖД Агро"

FBN Bulgaria

 „АЖД Агро“ ЕООД се присъедини към FBN Bulgaria през лятото на сложната 2020 г. и въпреки трудностите и предизвикателствата през периода, вече повече от година е активен член на организацията.

Частна семейна агробизнес компания, „АЖД Агро“ ЕООД  е създадена през 2001 г.

През двете десетилетия на своята дейност, фирмата се развива с бързи темпове и днес е една от разпознаваемите земеделски фирми и водещ производител на люцерна в България.

Местоположението на фирмата е отлично - в сърцето на България - гр. Летница, разположен на 160 км североизточно от столицата София, на 280 км западно от най-голямото експортно пристанище - Варна, на 58 км южно от речното пристанище Свищов на река Дунав и на 100 км южно от Русе и Дунав мост, границата на България и Румъния.

Тихото градче Летница е родното място на основателя на компанията - Димитър Мачуганов, добре познато и уважавано име в аграрния сектор на България. През годините г-н Мачуганов е носител на множество награди, някои от които са:

  • Най-комбинативният земеделски производител за 2007 г.
  • Зърнопроизводител на годината за 2009 г.
  • Еврофермер на България за 2012 г.

Димитър Мачуганов винаги се е борил за правата на земеделските производители в България. Девет поредни мандата е председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловеч. Той е и един от основателите на най-голямото земеделско сдружение в България - Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Земеделието е едно от най-благородните начинания, защото засаждайки семе в земята, ние създаваме живот и допринасяме за изхранването на света”, е убеждението на Димитър Мачуганов.

През 2021 г. „АЖД Агро“ ЕООД  е класирана в топ 30 на най-големите зърнопроизводители в България.

Компанията на семейство Мачуганови е пример за българско земеделско стопанство на най-високо световно ниво. От типично зърнопроизводство, Димитър Мачуганов и синът Андрей – второ поколение български земеделец, развиват дейността на стопанството до едно следващо ниво - производство и преработка на висококачествена дехидратирана люцерна и пелети. Понастоящем, предприятието на „АЖД Агро“ ЕООД е единствено по рода си в България и едно от най-модерните и високотехнологични в Европа.

„АЖД Агро“ ЕООД  вече успешно изнася и продава своите фуражни продукти в над 20 държави, а брандът е разпознаваем като гаранция за високо качество. 

Андрей Мачуганов, син на основателя на „АЖД Агро“ ЕООД, е движеща сила в семейния бизнес от години. Бързо адаптирал се към работната среда и политики на компанията, той допринася за нейния успех и развитие чрез внедряване на нови технологии и успешно представяне на продуктите на „АЖД Агро“ ЕООД в различни страни и пазари по целия свят. Андрей е ангажиран във всички бизнес процеси - земеделие, преработка, маркетинг, продажби и в момента е мениджър „Продажби и маркетинг“ на компанията. Стремежът му е да бъде добър пример за трите си деца и те да го последват като един ден се присъединят към семейния бизнес. 

Жана Мачуганова, съпруга на Димитър Мачуганов, участва дейно в семейния бизнес, ръководейки цялостно административното звено и отделите за покупка и наемане на земеделска земя.

Фамилия Мачуганови притежава и управлява още няколко дружества. Има инвестиции и в сферата на туризма и хотелиерството, управлявайки хотел и релакс зона „Катлея“, намиращ се в с. Крушуна, в непосредствена близост до живописните Крушунски водопади.

Повече за „АЖД Агро“ ЕООД можете да научите от техния официален уебсайт: https://www.ajd-agro.com