Семейният бизнес трябва да се гради с отговорност и морал във всяко едно отношение, с последователност и осъзнато чувство за принадлежност, което да се възпитава и у следващите поколения, наред с уважение и почит към семейните традиции и ценности.
Стефан Гугушев

Стефан Гугушев

Председател на УС/Президент на организация

Адв. Стефан Гугушев е висококвалифициран юрист с дългогодишен професионален опит. Основава „Гугушев и партньори”, след като натрупва опит в друга водеща българска правна кантора. Той притежава експертиза по широк кръг от правни въпроси – сливания и придобивания, корпоративното и търговско право, финансирания, енергетика, данъчно право и международно данъчно планиране. Посочен е като водещ адвокат от IFLR 1000 и Chambers & Partners, като клиентите отбелязват неговите “изключителни професионални умения и висока ефективност.” Кантората "Гугушев и партньори" има екип от повече от 20 адвоката и юриста - експерти в различни сфери.

Адв. Стефан Гугушев е арбитражен съдия в Международния арбитражен съд, София. Той е член на Борда на директорите на „Ендевър България“ - подразделение на „Ендевър Глобъл“ – предприемаческо сдружение, опериращо в повече от 25 държави. Адв. Гугушев е член на Изпълнителния комитет на European Family Businesses - единствената организация, представляваща интересите на европейския семеен бизнес пред институциите на ЕС.

За повече информация, посетете сайта: www.gugushev.com 


Петър Манджуков

Петър Манджуков

Почетен председател на УС

Петър Манджуков е един от инициаторите за създаване на "Сдружение  на фамилния бизнес  –  България" през 2007 г. С решение на управителния съвет от 5 Април 2009 г., той е обявен за Почетен председател на сдружението. Г-н Манджуков е член на Управителния съвет на Италианската търговска камара в България и Председател на консултативния съвет към Българо-китайската търговска камара. През годините, Петър Манджуков и семейството му развиват широка обществена и дарителска дейност, подкрепяйки както българската духовност, култура и книжовност, така и семейства в неравностойно положение и хора с увреждания. Неговото спомоществователство и заслуги са оценявани многократно. Петър Манджуков е удостоен с най-високия орден на Република България „Стара планина“, I-ва степен. Той е възведен в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква. Заради изключителните му дарителски заслуги с непреходна стойност и приносът за развитието на неговия роден град и община, г-н Манджуков е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Петър Манджуков владее френски, английски и руски език. Женен, има трима сина и един внук.

За повече информация, посетете сайта: www.petarmandjoukov.info 


Жечко Кюркчиев

Жечко Кюркчиев

Член на УС

Жечко Кюркчиев е изпълнителен директор на Фикосота Холдинг АД и управител на ТЕСИ ООД.

Фикосота е създадена през 1990 г. - първоначално като търговска и консултантска фирма. От 1994 г. пренасочва дейността си към производството на битови уреди, перилни и почистващи препарати. През 2000 г. Фикосота е преструктурирана като холдинг, който днес обединява няколко компании. Водещите сред тях са ТЕСИ и Фикосота.
Жечко Кюркчиев управлява създадената през 1993 г. ТЕСИ, която е най-големият български и водещ европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно нагряване и електрически отоплителни уреди за дома. Понастоящем фирмата реализира своята продукция в повече от 50 страни на 4 континента. ТЕСИ продължава да създава иновативни продукти и проактивно да навлиза на нови пазари.
Компанията е носител на редица награди, сред които потребителската класация „Любимите марки“, в която TESY е номер 1 сред любимите български марки. Сред призовете са и първи места в категориите Развитие на бизнеса, Качество на стоките и Служител на годината в Бизнес наградите на Forbes Bulgaria.
Жечко Кюркчиев е възпитаник на Стопанска академия "Димитър А. Ценов", където е завършил "Счетоводство и контрол". Той владее английски и руски език. Женен, има две дъщери и двама внуци.


Йордан Динев

Йордан Динев

Член на УС

Създадена през 1989 г., "Диневи Груп" АД е специализирана в изготвянето на инвестиционни проекти, свързани с проектиране, строителство и продажба на луксозни вили, хотели, жилищни комплекси, яхтено пристанище. Комплекси с марката „Диневи” има в Свети Влас, Слънчев бряг, Пампорово, Бургас, София, Мамая – Румъния и др.
През 2007 г. бе открит луксозния яхтен комплекс „Марина Диневи“. Още в проект, пристанът впечатли с новаторската си визия и иновативен подход и спечели престижната награда за инвестиции Bentlеy Award.
През дългите години на съществуване, бизнес намеренията на компанията се насочват в редица други области – яхтен бизнес, рента-кар услуги, турооператорска дейност, културно - развлекателен бизнес, селско стопанство и др.
С проектите и дейността си, Диневи Груп АД допринесе не само за развитието на туризма у нас, но и за положителната промяна в облика на българските курорти.

Меценатство
Компанията основа през 2004 г. фондация “Българска памет – братя Диневи” с цел: да създава, реставрира и поддържа паметници, свързани с героичното минало на България, както и проучване и популяризиране на българската история и българското културно-историческо наследство. Фондацията е изградила 4 православни храма, подпомогнала е десетки други църкви. Дейността и бе оценена от Вселенската патриаршия, която присъди на Йордан Динев най-високото си отличие – ордена „Свети Андрей Първозвани“.

Мaгистър по Икономика – специалност Маркетинг
Магистратура във Военна Академия
Доктор по Икономика Ph.D
Полковник от Резерва на Българската
Координатор за Черноморието на “Българска Лига за Правата на Човека” – член на Международната федерация за правата на човека, акредитиран от ООН и Съвета на Европа
Съпредседател на благотворителна фондация “Българска памет – Братя Диневи”
Носител на – ордена „Свети Андрей Първозвани“
Автор на четири книги на историческа тематика и три книги художествена литература

За повече информация, посетете сайта: www.dinevigroup.bg


Ненко Ненков

Ненко Ненков

Член на УС

Ненко Ненков – Председател на Съвета на директорите на „БГ АГРО” АД – гр. Варна
Ненко Ненков е роден 1962 г., възпитаник на Висше военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” - гр. Варна.
От 1989 г. посвещава професионалната си дейност изключително на агробизнеса и е основател и собственик на "БГ АГРО" АД - обединяваща структура компании, работеща на пазара на земеделска продукция.
Днес "БГ АГРО" АД е лидер на зърнения пазар, един от най-големите земеделски производители в страната, водещ износител - надежден бизнеспартньор на световните компании в агробизнеса. Признание за постигнатите резултати бе връчването на националния приз за „АГРОБИЗНЕС” за 2003 г. и „Агробизнесмен” за 2009 г.

Групата „БГ АГРО” АД контролира управлението на дъщерни дружества, обезпечаващи пълния комплекс дейности от производството на земеделска продукция до реализацията й на крайни пазари.

За повече информация, посетете сайта: www.bgagro.bg


Пламен Ташков

Пламен Ташков

Член на УС

Д-р инж. Пламен Ташков е собственик и управител, заедно със съпругата си г-жа Гергана Ташкова, на „МАРС Армор“ ООД – компания, занимаваща се с производство на бронежилетки и др. средства за индивидуална балистична защита.

Д-р Ташков започва кариерата си в областта на персоналната балистична защита като част от изследователския екип във Военния научно-изследователски институт към Министерството на отбраната на България. След закриването на отдела, той основава „МАРС Армор“ ООД през 2002 г., първоначално като консултантска и търговска компания, а една година по-късно, през 2003 г., компанията започва собствено производство на бронежилетки, балистични плочи и аксесоари.
През 2012 г. е открита новата фабрика на „МАРС Армор“ в гр.Костинброд, където производството се разширява и продуктовата гама включва бронежилетки, бронеплочи, щитове и аксесоари, като и обемите на продукцията нарастват. По това време във фирмата работят близо 110 души.
В следващите години компанията се утвърждава като надежден производител и желан партньор, благодарение в немалка степен на мениджърския екип и на умелото ръководство на г-н Ташков. Компанията не остава скрита за българските икономически среди. Д-р инж. Пламен Ташков е сред десетимата финалисти на наградите „Мениджър на годината“ през 2014 г. и е отличен със специална грамота.

Към 2019 г. „МАРС Армор“ е най-големият европейски производител на бронежилетки и заема важно място на световния пазар, като изнася продукция към над 45 държави, а във компанията работят над 160 души. Фирмата е специализиран производител само и изключително на артикули за индивидуална балистична защита – бронежилетки, бронеплочи, балистични щитове и бойни каски, като в производствените процеси се използват иновативни и най-модерни решения като интегрирана CAD-CAM система за контрол на ефективността и качеството.

Пламен Ташков е женен, с двама сина и един внук. По-големият му син Николай участва активно в управлението на фирмата като прокурист и заместник-управител.


За повече информация, посетете сайта: www.marsarmor.com


Антон Радев

Антон Радев

Член на УС

Г-н Антон Радев е завършил престижния университет Cass Business School в Лондон, Великобритания. Защитил е с отличие бакалавърска и магистърска степени по „Банково дело и финанси” и „Мениджмънт и предприемачество”. Специализирал е „Корпоративно и инвестиционно финансиране” в международна финансова институция в Лондон.
След завръщането си в България става част от одит екипа на водещата консултантска и одиторска компания PriceWaterhouseCoopers (PwC). През 2018 г. г-н Радев е избран за участник в PwC NextGen Leader Academy, New York. Завършва академията с абсолютната подкрепа на участниците за най-ефективен обучаем и човек с най-висока социална интелигентност, която доказва в съвместната им работа и живот.
От 2011 г., заедно с брат си Георги Радев, е активно второ поколение собственик и предприемач в семейния бизнес на фамилията - „Р и КО” АД. Компанията има интереси в сферите на финансите, индустриалното оборудване и строителна техника, недвижимите имоти, енергетиката и речния круизен туризъм. Антон Радев е член на борда на директорите и финансов директор на „Евромаркет Груп” АД - най-голямата българска компания за минна, строителна и индустриална техника.
В приемственост на фамилните ценности, Антон Радев е ангажиран с обществени и социални каузи. Той е активен член на младежката Структура на FBN - Next Generation и част от организационния комитет на Световната Среща на FBN-I NextGen през 2020 г., която ще се състои в България. Лектор е в академия „Лидерите“ – проект, насочен към професионално развитие на младите хора в България. Активен поддръжник е на първата мрежа за взаимопомощ в страната ни – iHELP, подкрепяйки идеята, че така ще подобри качеството на живот на българите и ще спомогне за създаването на социално-отговорно и устойчиво общество.
За повече информация, посетете сайтовете: www.uniongroup.bg и www.euromarket.bg


Виктор Гугушев

Виктор Гугушев

Президент на FBN NextGen

Виктор Гугушев е защитил магистратура по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Направил всички специализации в своята магистърска програма. След образованието си в Алма Матер продължава повишаването на своята квалификация в Queen Mary University of London, където специализира “Корпоративни финанси”, “Несъстоятелност”, “Данъчно и банково право”.

Виктор Гугушев понастоящем е партньор и част от корпоративния отдел на Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, като последното печели през 2015 г. и 2017 г. награда за най-добра адвокатска кантора в България.
Виктор е носител на награда за „Водещ адвокат по корпоративни финанси за 2015 г.“ на Global Law Experts, както и носител на награда за „Най-добър млад експерт в областта на правото в България“ за 2016 г. и за 2018 г. Има редица допълнителни квалификации и публикувани няколко авторски статии.

В свободното си време обича да чете книги и да кара ски. Занимава се с редица обществени каузи и e Президент на Младежката Структура на FBN - Next Generation от 2017 г. През първите 6 месеца на неговия мандат NextGen - Bulgaria спечели домакинство на Световната Среща на FBN-I NextGen през 2020 г. Няколко пъти е канен като гост-лектор на млади студенти, в това число и пред студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

За повече информация, посетете сайта: www.gugushev.com


Иван Стайков

Иван Стайков

Член на УС

Иван Стайков е второ поколение в семейния бизнес на фамилията и понастоящем е управител на "ГЕД" ЕООД. Основана през 1992 г. като малко студио за предпечат, днес компанията е надежден партньор с богата продуктова гама, за което свидетелстват многобройните дългогодишни клиенти. Основните сфери на дейност са дизайн и професионален предпечат; дистрибуция на оборудване, софтуер и консумативи, инсталация, гаранционна и следгаранционна поддръжка; решения за управление на документооборота. Компанията носи призовете "Търговец на годината 2012 г.", сребърен медал на Drupa 2012, Kodak Best Professional Partnership от 2008 г. и много други.

Иван Стайков е вицепрезидент на младежката Структура на FBN - Next Generation в два поредни мандата - от 2014 до октомври 2020 г. Спечеленото домакинство на Световната Среща на FBN-I NextGen през 2020 г. в оспорвана надпревара с Франция, е един от най-големите успехи на NextGen и на г-н Стайков като нейн вицепрезидент.

За повече информация, посетете сайта: www.gedbg.com