"Сдружение на фамилния бизнес – България“ реализира реставрация на паметника на св. св. Кирил и Методий в София

Разгледай галерията

С дарения на членовете бяха финансирани почистването, цветовото интегриране и защитата на скулптурната композиция. Реставрацията е първата, осъществявана досега, след поставянето на монумента през 1972 г.

В дните преди националния празник на българската писменост и култура 24 май екип от реставратори предприе консервационно-реставрационна намеса за почистването и защитата на най-монументалния от паметниците на Светите братя.
Скулптурната композиция, издигната през 1972 г. пред Националната библиотека в София, е дело на скулптора Владимир Гиновски и арх. Иван Иванчев. От поставянето му до днес, монументът не е бил обект на професионална поддръжка – няма данни за консервация и реставрация от какъвто и да било вид.

„Сдружение на фамилния бизнес – България“ инициира събирането на дарения сред своите членове – уважавани български семейни компании от различни браншове. За кратко време организацията събра необходимите средства за финансиране на проекта и ангажира реставратори с опит в поддръжката на паметници. Сдружението координира инициативата със собственика на имота Областна управа - област София, Столична община, Министерство на културата и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„Сдружение на фамилния бизнес – България“ разпознава като своя мисия грижата за опазването на националното наследство и символите на културната ни памет. Дарителството за реставрацията на паметника е израз на почитта и признателността на нашите членове към непреходното дело на Светите братя“, подчертава адв. Виктор Гугушев, президент на младежката структура Следващо поколение на Сдружението.

В рамките на няколко дни в средата на м. май реставрационен екип, воден от скулптура Марин Марков, отстрани повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълни пукнатините в основата на монумента, третира бронзовата отливка с цел превенция и нанесе защитно покритие.

Символично реставрационният проект беше реализиран непосредствено преди националния празник на писмеността и културата 24 май, когато по традиция хиляди признателни българи отрупват паметника с венци и цветя.
Делото на Светите братя Кирил и Методий е непреходен национален символ на стремежа към просвета и развитие. Скулптурната композиция на равноапостолите в София е най-голямата сред общо повече от 80 издигнати в България и чужбина, сочи документалната книга „Българските паметници“ на Иван Първанов. Копие на скулптурата е поставено в двора на българското посолство в Рим.